Tre snabba rätter

I dag har jag gjort maten. Jag tror att jag gillar att göra mat. Jag har inte gjort det förut. När jag bodde hemma, var det alltid mamma eller pappa som gjorde maten. Jag brukar alltid diska, men det behöver jag inte göra här för det finns en liten diskmaskin. Den är så bra, man bara stoppar in disken i den och så sätter man igång den när den är full. Sedan behöver man inte tänka mer på den. Kanske man måste diska kastruller och stekpannor, för den rymmer inte så stora saker. Vi får se hur det går att laga mat här hemma. Men nu är det jag som har gjort mat. Här kommer tre rätter som jag har gjort. jag har snott recepten från www.lagamat.org.

Tre goda, mumsiga rätter

Lax i ugnen:

  • Sätt på ugnen på 200 grader.
  • Skär laxen i filér eller så har du köpt dem färdigskurna.
  • Lägg i dem i en ugnsform för de ska in i ugnen. Lägg på chili, vitlök, paprika, ost eller bara salt och peppar. Häll till sist på grädde så att den täcker laxen.
  • Grädda dem i ugnen 15-20 minuter.
  • Koka potatis eller ris.
  • Stek sparris och koka broccoli.
  • Ta ur laxen ur ugnen. Servera.
  • Carbonara:

  • Skär sidfläsk eller bacon i strimlor.
  • Stek dem i en stekpanna tills de är krispiga.
  • Koka upp pastavatten och lägg i pasta då det kokar. Salta väl och ta av pastan två minuter innan de är klara.
  • Knäck fyra ägg i en bunke, blanda i 1 dl vispgrädde och riven parmesanost.
  • När pastan har kokat i 5 minuter, häll av vattnet i pastan och häll pastan i stekpannan tillsammans med fläsket. Blanda runt och häll sedan över äggblandningen.
  • Till sist kryddar man med grovmalen svartpeppar.
  • Omelett:

  • Knäck två ägg i en skål och blanda med 2 msk grädde. Krydda med svartpeppar och salt.
  • Vispa lätt med den gaffel
  • Lägg i det som du har hemma, som till exempel skinka, spenat, tomat, ost.
  • Lägg en klick smör i en stekpanna och vänta tills smöret blivit gyllenbrunt.
  • Häll i äggen och det du har lagt i och låt ligga i stekpannan. Skaka den då och då.
  • Vik omeletten dubbel och servera direkt.
  • Allt är jättelätt att göra och jättegott!

    14 okt 2017