Har blondiner verkligen mera roligt?

Blondes have more fun finns det ett uttyck som sägs.. Men är det verkligen så då?

Kvinnor har fått höra sedan de första dagarna av reklam att blondiner har roligare. Temat har använts i film, TV, böcker och flera marknadsföringskampanjer. En mängd olika forskningsprojekt har tagit upp frågan och det visar sig att svaret är ja. Det är dock ännu inte bestämt om det beror på att folk har bestämt sig för att tro på uttrycket eller om det finns förmildrande faktorer.

Forskning visar att blondiner tenderar att gå ut oftare, upp till 3 gånger i veckan, jämfört med sina mörkhåriga vänner. Blondiner känner att de har roligare och tror att de är roligare att vara runt. De tror att de i allmänhet är mer självsäkra och ungdomliga än kvinnor med andra hårfärger. Blondiner uppfattar sig också som mer glamorösa och sexigare.

De goda flickorna och hjältinnorna i sagorna är i första hand blonda, med de onda systrarna, styvmödrarna och andra kvinnliga figurer typiskt avbildade som mörkhåriga. TV, film och reklam presenterar blonda kvinnor som unga, vackra, roliga och livliga. Deras mörkhåriga motsvarigheter framställs vanligtvis som äldre och mer seriösa.

En studie från Cornell University från 2009 visade att blondiner i allmänhet tjänar mer pengar än brunetter, tjänar bättre tips och är mer benägna att ha maktpositioner. De är mer benägna att söka och få en löneförhöjning. En mängd olika kändisar såg sina karriärer ta fart som en raket efter att ha blivit blondin. Utmärkta exempel är Marilyn Monroe och Lady Gaga.

Men, tja, jag som är brunett, jag har rätt roligt jag med!

20 Apr 2023