Om man nu vill operera sig

l

Jag har undrat över en sak den senaste tiden. Alla säger ju att de är feminister numera. Till och med alla politiska partier säger ju att de är feministiska partier, alla till höger och till vänster är ju feminister. Inget konstigt med det. Men jag började fundera över det här med feministers utseende. Är det okej att vara feminist och till exempel skönhetsoperera sig? Eller blir man mindre trovärdig då? Kan till exempel en fotomodell vara feminist? Det är ju lite motsägande. En feminist menar ju att alla; fula och vackra är lika mycket värda som kvinnor. Och med det känns det som utseendet ju inte betyder något. Det är bara det faktum att de är kvinnor som avgör det hela. Kommentera om jag har fel.

Tyra Banks och Naomi Campbell

Sedan tänker jag på att det finns ju väldigt vackra kvinnor som Tyra Banks, Naomi Campbell och Madonna som ju alla säger sig vara feminister, och unga tjejer i min ålder som Zara Larsson som är väldigt snygg OCH feminist. De är snygga, de bryr sig om sitt utseende och (åtminstone Madonna) har skönhetsopererat sig. Ingen skulle drömma om att "jiddra" (slang för att trampa på, köra över) någon av dessa tjejer, fotomodeller och artister. Men ingen av dem skulle väl backa från att skönhetsoperera sig.

Feminister behövs om operationer ska bli säkra

Men sedan är det rena rama djungeln när det kommer till kvinnors kroppar. För fem år sedan briserade den så kallade PIP-skandalen. I Frankrike visade det sig att företaget PIP hade opererat in fabrikssilikon i kvinnors bröstförstoringar. Det var hemskt. Silikonet var ju inte gjort för kvinnokroppar, utan för fabrikstillverkning. Det började läcka ut silikon i övriga kroppen på dem som de hade opererat in silikonet i. Tusentals kvinnor blev sjuka, fick obeskrivliga smärtor och fick opereras om. Där trodde PIP att de skulle göra sig en hacka på kvinnors kroppar. Så föraktfullt. Som om kvinnors kroppar inte betyder något. Det är märkligt så lite som finns av kontroller och lagar när det kommer till att operera in saker i kvinnors kroppar. Här har feminister massor att göra. Här behövs de verkligen. Hemma i Sverige tror jag det är bättre, det finns flera säkra skönhetsoperationer i Stockholm som man kan lita på.

12 Nov 2017